piątek, 5 czerwca 2015

Wielkanocna babka drożdżowa

Witam,
zapraszam na prawdziwą drożdżową babę.


Będziecie potrzebować:

- 3 - 3,5 szklanki mąki,
- 21 g drożdży instant (3 opakowania po 7 g),
- 6 żółtek,
- 1 jajko,
- sól,
- 1 szklanka mleka,
- pół szklanki cukru,
- 125 g masła,
- 80 g skórki pomarańczowej kandyzowanej,
- szafran.


Wykonanie:

1. Na lekkim gazie rozpuszczam masło. Odstawiam do ostygnięcia.


2. Do dużej miski wsypuję mąkę, trochę soli, drożdże i cukier.


3. Pół łyżeczki szafranu zalewam dwoma łyżkami wrzącej wody. Odstawiam do naciągnięcia.


4.Wszystkie żółtka i jedno całe jajko wkładam do miski. Roztrzepuję widelcem. 


5. Do mąki wlewam ciepłe mleko.


6. Dodaję roztrzepane jajka.


7. Wlewam przestygnięty tłuszcz.


8. Oraz wlewam szafran.


9. Szafran już naciągnął gdy jego pręciki są grubsze a woda w kubku ma lekko bordowy kolor.


10. Dolewam też dwie łyżki ekstraktu pomarańczowego.


11. Mieszam łyżką.


12. Następnie miksuję delikatnie tak długo, aż ciasto będzie miękki i elastyczne.


13. Na koniec dorzucam skórkę pomarańczową. Chwilę mielę.


14. Miskę nakrywam ścierką, pakuję pod kołdrę na dwie godziny.
Uwaga! Miska musi być naprawdę duża, bo ciasto kilkakrotnie zwiększa swoją objętość.


15. Po tym czasie napełniam ciastem silikonową formę na babkę do 1/3 wysokości (nie więcej!).


16. Odstawiam znowu pod kołdrę na pół godziny. 


17. Piekę w temperaturze 170 stopni C przez około 30 minut. Wyjmuję, przestudzam 10 minut w foremce, potem studzę na kratce. 


Babkę można polać lukrem.
Smacznego!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz