wtorek, 9 czerwca 2015

Panierka do warzyw i nie tylko

Witam,
zapraszam do spróbowania nowej wersji panierki.


Będziecie potrzebować:

- bułka tarta,
- 60 gram sera Gran Primo,
- 60 gram płatków migdałów,
- sól i pieprz,
- jajko,
- gałka muszkatołowa,
- dowolne warzywa.


Wykonanie:

1. Warzywa gotuję al'dente w lekko osolonym wrzątku. Odcedzam.


2. Płatki migdałów ucieram w moździerzu niezbyt dokładnie.  


3. Wysypuję na głęboki talerz.


4. Dosypuję 60 gram bułki tartej.


5. Dodaję też ser.


6. Całość przyprawiam solą i pieprzem oraz dodaję dużą szczyptę gałki. Mieszam.


7. W drugim głębokim talerzu rozkłucam jajko z odrobiną soli.


8. Odsączone warzywa panieruję najpierw w jajku, potem w bułce migdałowej. Smażę na rozgrzanym tłuszczu na rumiano.


Panierka idealnie pasuje do kotletów, zarówno schabowych, jak i z kurczaka.
Smacznego!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz