wtorek, 16 czerwca 2015

Kruche ciasteczka z galaretką

Witam,
zapraszam na deser.


Będziecie potrzebować:

- ciasto kruche,
- galaretka poziomkowa lub truskawkowa,
- 200 gram truskawek,
- cukier żelujący 2;1,


Wykonanie:

1. Z ciasta kruchego wycinam krążki średnicy takiej, jak górna krawędź mufinki.


2. Układam w mufinki lekko dociskając ciasto do ich dna. Dno nakłuwam widelcem. Piekę 20 minut w temperaturze 190 stopni C.


3. Do garnka wrzucam drobno pokrojone truskawki.


4. Zasypuję trzema łyżkami cukru waniliowego i dolewam 150 ml wody. Duszę na małym palniku 30 minut.


5. Dosypuję łyżkę cukru żelującego. Duszę jeszcze pięć minut. Wyłączam.


6. Do jeszcze gorących truskawek wsypuję galaretkę. Mieszam.


7. Zimne truskawki wylewam do foremek z ciastem kruchym.


Wstawiam do lodówki na około godzinę.
Smacznego!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz