czwartek, 1 stycznia 2015

Dżem truskawkowy

Witam
zapraszam do mojej spiżarni po raz jedenasty.

Będziecie potrzebować:

- 250 gram truskawek,
- cukier,
- cukier żelujący 2:1,
- cytryna.


Wykonanie:

1. Truskawki pozbawiam szypułek, myję i odsączam na sicie.


2. Kroję je na pół (większe na ćwiartki) i wrzucam do garnka. Dolewam łyżkę soku z cytryny.


3. Zasypuję truskawki 3/4 szklanki cukru oraz 1/4 szklanki cukru waniliowego.


4. Włączam mały palnik, często mieszając, gotuję dwie godziny.


5. Po tym czasie dosypuję jeszcze pół szklanki cukru żelującego. Gotuję jeszcze 5 minut.


6. Przelewam do wyparzonych słoików. Szczelnie zakręcam. Stawiam słoik do góry dnem i zostawiam na noc do ostygnięcia.


Odstawiam na zimę do mojej spiżarni.
Smacznego!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz