Witam
zapraszam do mojej spiżarni po raz jedenasty.
Będziecie potrzebować:
- 250 gram truskawek,
- cukier,
- cukier żelujący 2:1,
- cytryna.
Wykonanie:
1. Truskawki pozbawiam szypułek, myję i odsączam na sicie.
2. Kroję je na pół (większe na ćwiartki) i wrzucam do garnka. Dolewam łyżkę soku z cytryny.
3. Zasypuję truskawki 3/4 szklanki cukru oraz 1/4 szklanki cukru waniliowego.
4. Włączam mały palnik, często mieszając, gotuję dwie godziny.
5. Po tym czasie dosypuję jeszcze pół szklanki cukru żelującego. Gotuję jeszcze 5 minut.
6. Przelewam do wyparzonych słoików. Szczelnie zakręcam. Stawiam słoik do góry dnem i zostawiam na noc do ostygnięcia.
Odstawiam na zimę do mojej spiżarni.
Smacznego!

Brak komentarzy:
Prześlij komentarz