Witam,
zapraszam do mojej spiżarni po raz dwunasty.
Będziecie potrzebować:
- trzy gruszki,
- cytryna,
- cukier,
- imbir,
- pół laski wanilii,
- goździki,
- tymianek.
Wykonanie:
1. Gruszki obieram.
2. Kroję na drobne kawałki, wrzucam do miski.
3. Zalewam sokiem z całej cytryny. Odstawiam na kilka minut.
4. Przekładam groszki do garnku, zalewam 200 ml zimnej wody i włączam mały palnik.
5. Do miski (po gruszkach) wsypuję 150 gram cukru i 50 gram cukru z wanilią.
6. Dosypuję garść goździków i po dużej szczypcie imbiru, tymianku i ziarenka z połowy laski wanilii.
7. Cukier wsypuję do gotujących się gruszek.
8. Mieszam od czasu do czasu, żeby się nie przypaliły.
9. Dżem będzie gotowy, gdy gruszki zbrązowieją i mocno zgęstnieją (u mnie trwało to 1,5 godziny).
10. Przelewam do wyparzonych słoików. Szczelnie zakręcam. Stawiam słoik do góry dnem i zostawiam na noc do ostygnięcia.
Odstawiam na zimę do mojej spiżarni.
Smacznego!

Brak komentarzy:
Prześlij komentarz