niedziela, 4 stycznia 2015

Dżem gruszkowy z przyprawami

Witam,
zapraszam do mojej spiżarni po raz dwunasty.


Będziecie potrzebować:

- trzy gruszki,
- cytryna,
- cukier,
- imbir,
- pół laski wanilii,
- goździki,
- tymianek.


Wykonanie:

1. Gruszki obieram.


2. Kroję na drobne kawałki, wrzucam do miski.


3. Zalewam sokiem z całej cytryny. Odstawiam na kilka minut.


4. Przekładam groszki do garnku, zalewam 200 ml zimnej wody i włączam mały palnik.


5. Do miski (po gruszkach) wsypuję 150 gram cukru i 50 gram cukru z wanilią.


6. Dosypuję garść goździków i po dużej szczypcie imbiru, tymianku i ziarenka z połowy laski wanilii.


7. Cukier wsypuję do gotujących się gruszek.


8. Mieszam od czasu do czasu, żeby się nie przypaliły.


9. Dżem będzie gotowy, gdy gruszki zbrązowieją i mocno zgęstnieją (u mnie trwało to 1,5 godziny).


10. Przelewam do wyparzonych słoików. Szczelnie zakręcam. Stawiam słoik do góry dnem i zostawiam na noc do ostygnięcia.


Odstawiam na zimę do mojej spiżarni.
Smacznego!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz