środa, 31 grudnia 2014

Sernik z gruszkami

Witam,
zapraszam na pyszne ciasto.


Będziecie potrzebować:

- cztery gruszki,
- łyżkę masła,
- sześć łyżek cukru trzcinowego,
- kruche ciastka (lub biszkopty),
- dwie łyżeczki żelatyny,
- dwa serki homogenizowane naturalne,
- dwie łyżeczki ekstraktu waniliowego,
- pół tabliczki białej czekolady.


Wykonanie:

1. Gruszki obieram.


2. Rozpuszczam łyżkę masła.


3. Gruszki kroję na ósemki.


4. Do rozpuszczonego mała wrzucam cztery łyżki cukru trzcinowego. Zmniejszam palnik i często mieszam, aż cukier się rozpuści.


5. Na patelnię wrzucam gruszki. Często mieszając, duszę je 30 minut.


6. Dno tortownicy wykładam ciastkami.


7. Do miseczki nakładam żelatynę. Dolewam 100 ml wrzątku. Mieszam intensywnie.


8. Do tego nalewam około czterech łyżek karmelu (tego z patelni, od gruszek).


9. Do miski wykładam serki.


10. Do tego dodaję żelatynę z karmelem.


11. oraz wlewam ekstrakt.


12. Na koniec dosypuję dwie łyżki cukru trzcinowego. Mieszam aż cukier się rozpuści.


13. Łyżką cedzakową wyjmuję gruszki z karmelu. Dokładam je do serków.


14. Masę serową wykładam do tortownicy.


15. Wierzch wyrównuję.


16. Czekoladę ucieram na dużych oczkach.


17. Posypuję po wierzchu sernika.


18. Ciasto wstawiam do lodówki na przynajmniej dwie godziny.


Smacznego!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz