Witam,
zapraszam na wyjątkowy deser.
Będziecie potrzebować:
- 250 ml śmietanki 30 %,
- 250 ml mleka,
- trzy łyżeczki ekstraktu waniliowego,
- trzy łyżeczki żelatyny,
- 80 gram cukru,
- łyżka rumu,
- łyżka białego wina,
- kilka mrożonych truskawek lub czekolada (opcjonalnie).
Wykonanie:
1. Mleko i śmietankę wlewam do garnka.
2. Dodaję cukier.
4. rum i wino. Zagotowuję.
5. Żelatynę wsypuję do miseczki.
6. Dolewam nie więcej niż 50 ml wrzątku. Mieszam dokładnie.
7. Wlewam do ciepłego mleka. Mieszam bardzo intensywnie.
8. Jeszcze ciepłą masę przelewam do pucharków. Nie wstawiam ich do lodówki przez przynajmniej dobę.
9. Po upływie tego czasu wstawiam do lodówki na jedną godzinę.
Dekoruję musem z przetartych truskawek lub tartą czekoladą.
Smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz