Witam,
zapraszam do mojej spiżarni po raz dziesiąty.
Będziecie potrzebować:
- 500 gram młodych porów,
- pieprz w ziarnach,
- ziele angielskie,
- szklanka octu,
- po łyżeczce soli i cukru,
- pół łyżeczki kwasku cytrynowego.
Wykonanie:
1. Pory kroję w kawałki odpowiadające głębokości mojego słoika. Myję je dokładnie.
2. Wrzucam na 3 minuty do osolonego wrzątku.
3. Odcedzam na sicie i zostawiam do ostygnięcia.
4. Z 1,5 szklanki wody, octu, cukru, soli, kwasku, ziela angielskiego i pieprzu gotuję zalewę.
5. Pory układam w słoikach (pionowo).
6. Zalewam gorącą zalewą.
7. Szczelnie zakręcam. Stawiam słoik do góry dnem i zostawiam na noc do ostygnięcia.
Odstawiam na zimę do mojej spiżarni.
Pory doskonale nadają się do przyrządzania zup.
Pory doskonale nadają się do przyrządzania zup.
Smacznego!

Brak komentarzy:
Prześlij komentarz