sobota, 29 listopada 2014

Pory po szwedzku

Witam,
zapraszam do mojej spiżarni po raz dziesiąty.



Będziecie potrzebować:

- 500 gram młodych porów,
- pieprz w ziarnach,
- ziele angielskie,
- szklanka octu,
- po łyżeczce soli i cukru,
- pół łyżeczki kwasku cytrynowego.


Wykonanie:

1. Pory kroję w kawałki odpowiadające głębokości mojego słoika. Myję je dokładnie.


2. Wrzucam na 3 minuty do osolonego wrzątku.


3. Odcedzam na sicie i zostawiam do ostygnięcia.


4. Z 1,5 szklanki wody, octu, cukru, soli, kwasku, ziela angielskiego i pieprzu gotuję zalewę.


5. Pory układam w słoikach (pionowo).


6. Zalewam gorącą zalewą.


7. Szczelnie zakręcam. Stawiam słoik do góry dnem i zostawiam na noc do ostygnięcia.



Odstawiam na zimę do mojej spiżarni.
Pory doskonale nadają się do przyrządzania zup.
Smacznego!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz