Witam,
zapraszam na wyjątkową potrawę.
Będziecie potrzebować:
- łopatka wołowa (230 gram),
- sól i pieprz,
- oliwa,
- kilka ziaren jałowca,
- garść ziaren kawy.
Wykonanie:
1. Po garści jałowca i ziaren kawy wrzucam do moździerza. Lekko ucieram.
2. Łopatkę kroję w kawałki o rozmiarach mniej więcej 1 x 2 x 4 cm.
3. Mięso obtaczam w kawie i jałowcu, odstawiam na dwie godziny do lodówki.
4. Po tym czasie obsmażam na maśle klarowanym po 7 minut z każdej strony.
5. Przekadam do formy żaroodpornej, zalewam tłuszczem z patelni.
6. Dolewam 50 ml oliwy, solę i pieprzę. Wstawiam do nagrzanego do 180 stopni C piekarnika na 35 minut.
Podaję z mnóstwem świeżej sałaty i gotowanymi ziemniakami.
Smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz