piątek, 5 grudnia 2014

Łopatka wołowa - duszona

Witam,
zapraszam na wyjątkową potrawę.


Będziecie potrzebować:

- łopatka wołowa (230 gram),
- sól i pieprz,
- oliwa,
- kilka ziaren jałowca,
- garść ziaren kawy.


Wykonanie:

1. Po garści jałowca i ziaren kawy wrzucam do moździerza. Lekko ucieram.


2. Łopatkę kroję w kawałki o rozmiarach mniej więcej 1 x 2 x 4 cm.


3. Mięso obtaczam w kawie i jałowcu, odstawiam na dwie godziny do lodówki.


4. Po tym czasie obsmażam na maśle klarowanym po 7 minut z każdej strony.


5. Przekadam do formy żaroodpornej, zalewam tłuszczem z patelni.


6. Dolewam 50 ml oliwy, solę i pieprzę. Wstawiam do nagrzanego do 180 stopni C piekarnika na 35 minut.


Podaję z mnóstwem świeżej sałaty i gotowanymi ziemniakami.
Smacznego!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz