niedziela, 7 grudnia 2014

Kawa "Zimowa pomarańcza"

Witam,
zapraszam na kawę wieczorową, zimową porą.


Będziecie potrzebować:

- pomarańcza,
- cynamon,
- goździki,
- kawa.


Wykonanie:

1. Zeskrobuję skórkę z pomarańczy, wrzucam na suchą, rozgrzaną patelnię.


2. Do moździerza wrzucam około 25 goździków (ich ilość zależy od upodobań). Ucieram.


3. Dodaję jedną cienką laskę cynamonu (jego ilość również zależy od upodobań).


4. Do wysuszonej pomarańczy, jeszcze gorącej ale już z wyłączonym palnikiem, wsypuję przez drobne sitko przyprawy.


5. Pół łyżeczki aromatu wsypuję do kubka, zalewam osobno przygotowaną kawą.


Kawę można przecedzić przed podaniem (to dla tych co nie lubią, jak im coś tam pływa w kubku) oraz posłodzić.
Smacznego!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz