Witam,
zapraszam na przepis z książki Anny Starmach "Pyszne 25".
Będziecie potrzebować:
- pół opakowania szpinaku Baby Spiach,
- masło,
- trzy jajka,
- dwa ząbki czosnku,
- 100 gram serka Philadelphia,
- 50 gram wędzonego łososia,
- trochę szczypiorku,
- trochę koperku,
- kawałek sera cheddar,
- kilka kromek białego pieczywa,
- sól i pieprz,
- dwie łyżki mleka,
- koperek.
Wykonanie:
1. Szpinak myję, odsączam i obrywam gałązki.
2. Na mocno rozgrzanym maśle smażę szpinak kilka minut.
3. Smaruję dwie kokilki masłem. Rozkładam w nich szpinak.
4. Na wierz każdej wbijam jajko.
5. Ząbki czosnku przecieram przez praskę.
6. Dodaję 50 gram serka Philadelphia.
7. Mieszam bardzo intensywnie.
8. Wkładam do kokilek, na jajka.
9. Posypuję po garści startego cheddara i po trochu siekanego szczypiorku. Wstawiam na 12 minut do piekarnika nagrzanego do 180 stopni.
10. Z chleba odcinam skórkę (ja wybrałam wycinanie z chleba form, za pomocą kuchennych foremek).
11. Smaruję je kolejno pozostałymi 50 gramami serka.
12. Układam na nie kawałki łososia i trochę koperku.
13. Składam kanapki "po dwie".
14. Jajko solę, pieprzę i wlewam dwie łyżki mleka. Bełtam widelcem.
15. Zamaczam w jajku kanapki.
16. Wkładam kanapki na rozgrzane masło. Smażę na złoty kolor z obu stron.
17. Podaję ciepłe tosty z jajkami w kokilkach.
Smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz