czwartek, 11 grudnia 2014

Migdałowe uszka

Witam,
zapraszam na chrupiące ciastka.



Będziecie potrzebować:

- 250 gram mąki,
- 250 gram cukru,
- dwa jajka,
- 250 gram masła,
- cytryna.


Wykonanie:

1. Masło rozpuszczam na lekkim gazie. Nie doprowadzam do zagotowania.


2. Cukier wsypuję do miski.


3. Dolewam margarynę. Ucieram dodając po kolei jajka.



4. Migdały wrzucam do moździerza i trochę ugniatam.


5. Skórkę z cytryny ocieram.


6. Do utartego ciasta wciskam łyżkę soku z cytryny.


7. Dodaję mąkę i skórkę z cytryny. Mieszam dokładnie.


8. Blachę do pieczenia smaruję tłuszczem.


9. Ciasto rozlewam po jednaj łyżce co 10 cm. Wierzch posypuję migdałami. Piekę w temperaturze 175 stopni C przez około 6 minut.


10. Możliwe, że trochę krócej, niż 6 minut, bo zbytnio się zarumienią.


11. Odcinam ciastka od siebie, układam na chwilę na ręcznik papierowy.




Zaginam na kształt uszek zanim całkowicie wystygną.
Smacznego!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz