Witam,
zapraszam na chrupiące ciastka.
Będziecie potrzebować:
- 250 gram mąki,
- 250 gram cukru,
- dwa jajka,
- 250 gram masła,
- cytryna.
Wykonanie:
1. Masło rozpuszczam na lekkim gazie. Nie doprowadzam do zagotowania.
2. Cukier wsypuję do miski.
3. Dolewam margarynę. Ucieram dodając po kolei jajka.
4. Migdały wrzucam do moździerza i trochę ugniatam.
5. Skórkę z cytryny ocieram.
6. Do utartego ciasta wciskam łyżkę soku z cytryny.
7. Dodaję mąkę i skórkę z cytryny. Mieszam dokładnie.
8. Blachę do pieczenia smaruję tłuszczem.
9. Ciasto rozlewam po jednaj łyżce co 10 cm. Wierzch posypuję migdałami. Piekę w temperaturze 175 stopni C przez około 6 minut.
10. Możliwe, że trochę krócej, niż 6 minut, bo zbytnio się zarumienią.
11. Odcinam ciastka od siebie, układam na chwilę na ręcznik papierowy.
Zaginam na kształt uszek zanim całkowicie wystygną.
Smacznego!

Brak komentarzy:
Prześlij komentarz