środa, 2 lipca 2014

Wspomnienie z Francji część 1 - Smażone kwiaty cukinii

Witam,
zapraszam na złote wspomnienie z Francji.



Będziecie potrzebować:

- kwiaty cukinii,
- sól i pieprz,
- jajko,
- 2 szklanki mąki,
- 1 szklanka mleka.


Wykonanie:

1. Kwiaty oddzielam do mini cukinii i myję pod bieżącą wodą. 


2. Mąkę wsypuję do miski, wewnątrz robię zagłębienie.


3. Wbijam w zagłębienie jajko, wsypuję sól i pieprz.


4. Wlewam mleko.


5. Mieszam bardzo intensywnie.


6. Kwiaty cukinii obtaczam w cieście z każdej strony.


7. Smażę na rozgrzanej oliwie (musi być jej sporo) na jasno złoty kolor.


8. A najlepsze są końcówki kwiatów, im większe, tym smaczniejsze ;)


Smacznego!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz