niedziela, 23 lutego 2014

Pieczarki duszone

Witam,
zapraszam na pyszny dodatek do ryżu, wszelkich kasz i ziemniaków.


Będziecie potrzebować:

- 250 gram pieczarek,
- sól i pieprz,
- cebula,
- lubczyk suszony,
- zielona pietruszka i koperek,
- 150 gram jogurtu naturalnego.


Wykonanie:

1. Posiekaną cebulę blanszuję na maśle.


2. Dorzucam pokrojone w plastry pieczarki.


3. Dokładam też zioła posiekane i suszone (szczyptę).


4. Mieszam i smażę razem 5 minut. Solę i pieprzę.


5. Duszę około 10 minut, wtedy pieczarki powinny wypuścić wodę. Jeśli to się nie stanie, podlejcie je 125 ml przegotowanej,  zimnej wody.


6. Wlewam jogurt. Podgrzewam ale nie zagotowuję.


Pieczarki można wielokrotnie podgrzewać. Smacznego!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz