poniedziałek, 24 lutego 2014

Zapiekanka ziemniaczana z kiełbasą

Witam,
zapraszam na danie jednogarnkowe.


Będziecie potrzebować:

- 650 gram ziemniaków,
- 300 gram kiełbasy,
- 200 gram pieczarek,
- dwie cebule,
- sól i pieprz,
- mąka,
- oliwa z oliwek,
- tarty ser żółty,
- masło klarowane,
- mała puszka kukurydzy z groszkiem,
- 200 ml śmietanki 12 %,
- świeże zioła.


Wykonanie:

1. Robię zasmażkę z czterech łyżek mąki i masła. Wlewam łyżkę oliwy i śmietankę, zagotowuję. Solę i pieprzę. Dosypuję posiekane świeże zioła.


2. Cebulę blanszuję na maśle.


3. Dokładam pokrojone w plasterki pieczarki.


4. Następnie wrzucam pokrojoną w półplasterki kiełbasę.


5. Oraz odsączoną kukurydzę z groszkiem. Smażę 15 minut czasem mieszając.


6. Obrane ziemniaki kroję w 3 mm plasterki.


7. Układam w żaroodpornym naczyniu nasmarowanym masłem (całą powierzchnię, tak jak na zdjęciu).


8. Wsypuję połowę kiełbasy z patelni. Powtarzam układanie ziemniaków.


9. Zalewam wszystko sosem.


10. Wierzch posypuję tartym serem.


Wstawiam do nagrzanego do 190 stopni C piekarnika. Piekę 1 godzinę. Smacznego!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz