Witam,
zapraszam na inną wersję lasagne.
Będziecie potrzebować:
- jeden duży filet z kurczaka,
- 230 gram mrożonego szpinaku,
- sól i pieprz,
- makaron lasagne,
- papryka słodka, przyprawa do grilla,
- suszona bazylia i oregano,
- gałka muszkatołowa,
- ser żółty w plastrach,
- dwa ząbki czosnku,
- koperek.
Wykonanie:
1. Pokrojonego w większą kostkę kurczaka wrzucam na rozgrzane masło.
2. Posypuję solą, pieprzem, papryką i przyprawą do grilla. Smażę aż do uzyskanie lekko rumianego koloru.
3. Na drugiej patelni, również na rozgrzanym maśle, smażę zamrożony szpinak.
4. Po kilku minutach dorzucam przetarty czosnek.
5. Posypuję obficie gałką muszkatołową.
6. Dosypuję jeszcze sól, pieprz i suszone zioła. Duszę czasem mieszając 10 minut.
7. Makaron lasagne obgotowuję przez góra 2 minuty w osolonym wrzątku. Rozkładam do osuszenia.
8. Układam na dnie formy do pieczenia po trzy plastry. Na wierzchu rozkładam pocięty na drobne kawałki plaster sera.
9. Potem rozkładam połowę szpinaku.
10. I połowę usmażonego kurczaka.
11. Następnie znowu układam makaron lasagne, ser, resztę szpinaku i drugą połowę kurczaka.
12. Na wierzch znowu układam makaron i przykrywam całość serem.
13. Posypuję posiekanym koperkiem.
14. Zapiekam w piekarniku nagrzanym do 180 stopni C przez 25 minut.
Podaję gorące. Smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz