piątek, 14 lutego 2014

Galaretki walentynkowe

Witam,
zapraszam na słodki poczęstunek.



Będziecie potrzebować:

- trzy galaretki czerwone,
- galaretka innego koloru,
- żelatyna (50 gram),
- mleko skondensowane słodzone (500 gram).


Wykonanie:

1. Galaretki czerwone wsypuję do dużej miski, tę inną do mniejszej.


2. Do dużej miski wlewam 500 ml wrzątku a do małej 200 ml wrzątku.


3. Mieszam bardzo intensywnie, aż galaretki całkowicie się rozpuszczą.


4. Galaretką innego koloru napełniam silikonową foremkę do lodów. Odstawiam na 2 godziny do lodówki.


5. Czerwone galaretki wlewam do dużych silikonowych foremek. Nie więcej, niż 1 cm wysokości. Odstawiam na 2 godziny do lodówki.


6. Po tym czasie wykrawam z czerwonej galaretki serduszka (ja użyłam foremki do wykrawania ciastek).


7. Wyjmuję całą galaretkę, zostawiając serca.
Galaretkę z pomiędzy serc można użyć np. do Śnieżynki.


8. Same serca wkładam jeszcze na chwilę do lodówki.


9. Do dużej miski wsypuję żelatynę.


10. Do miski wlewam 200 ml wrzątku. Mieszam bardzo intensywnie do momentu, aż żelatyna zupełnie się rozpuści.


11. Do rozpuszczonej żelatyny wlewam całe mleczko skondensowane.


12. Od razu nalewam do foremek silikonowych. 


13. Masy powinno być nie więcej niż 0,7 cm grubości. Odstawiam na godzinę do lodówki.


14. Na wierzchu mlecznej, zastygniętej masy układam serca tak, bo było wokół każdego przynajmniej 3 mm odstępu.


15. Zalewam resztą białej masy równo z krawędzią serduszek. Jeśli masa zbyt zastygła, wrzucam ją do garnka i lekko podgrzewam ciągle mieszając. Znów odstawiam na godzinę do lodówki.


16. Zastygnięte galaretki kroję w kwadraty.


Jeśli nie zjadam ich od razu, wstawiam do lodówki. Smacznego!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz