środa, 22 maja 2013

Śnieżynka - galaretki w pierzynce

Witam,
zapraszam na prosty i doskonały deser na upalne dni lata.




Będziecie potrzebować:

- dwie różne galaretki,
- małe opakowanie serka waniliowego (200gram),
- dwie łyżeczki żelatyny,
- trochę wrzątku,
pół szklanki śmietanki 12%.

 Wykonanie:

1. Galaretki rozrabiam w dwóch osobnych miseczkach, w połowie zalecanej na opakowaniu ilości wody. Odstawiam na noc.

2. Stężałą galaretkę kroję w kostkę o boku około 1,5 cm.



3. Wrzucam pomieszaną kostkę galaretki do większej formy.


4. Do miseczki wsypuję dwie łyżeczki żelatyny.


5, Zalewam odrobiną wrzątku. Mieszam aż do rozpuszczenia żelatyny.


6. Dolewam śmietankę i wkładam serek.


7. Mieszam dokładnie.


8. Zalewam galaretki serkiem.


9. Wstawiam do lodówki na 30 minut.


10. Śnieżynkę wyjmuję z foremki (ja mam silikonową więc po prostu wywracam formę na lewą stronę). 

Można go ozdobić świeżymi truskawkami lub (i) bananem. 
Smacznego!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz