niedziela, 5 stycznia 2014

Klopsiki

Witam,
zapraszam na sobotni obiad.


Będziecie potrzebować:

- 300 gram mięsa mielonego,
- jajko,
- cebule,
- sól i pieprz,
- bułka tarta,
- suszona bazylia i pietruszka,
- dowolny sos pieczeniowy (u mnie jest grzybowy, ale borowikowy czy pieczeniowy z cebulką też byłby doskonały).


Wykonanie:

1. Mięso, jajko, sól i pieprz oraz suszone zioła wrzucam do miski.


2. Dodaję drobno posiekaną cebulę.


3. Dosypuję po łyżce bułki tartej tak, aby było bardzo gęste ciasto (u mnie wyszło 6 łyżek).


4. Starannie mieszam.


5. Formuję małe, okrągłe kotleciki i obtaczam je w bułce.


6. Smażę na złoty kolor.


7. Sos przygotowuję według opisu na opakowaniu.


8. Wrzucam do sosu usmażone klopsiki. Gotuję jeszcze minutę.


Wybornie smakują z gnocchi i świeżą sałatą. Smacznego!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz