Witam,
zapraszam na sobotni obiad.
Będziecie potrzebować:
- 300 gram mięsa mielonego,
- jajko,
- cebule,
- sól i pieprz,
- bułka tarta,
- suszona bazylia i pietruszka,
- dowolny sos pieczeniowy (u mnie jest grzybowy, ale borowikowy czy pieczeniowy z cebulką też byłby doskonały).
Wykonanie:
1. Mięso, jajko, sól i pieprz oraz suszone zioła wrzucam do miski.
2. Dodaję drobno posiekaną cebulę.
3. Dosypuję po łyżce bułki tartej tak, aby było bardzo gęste ciasto (u mnie wyszło 6 łyżek).
4. Starannie mieszam.
5. Formuję małe, okrągłe kotleciki i obtaczam je w bułce.
6. Smażę na złoty kolor.
7. Sos przygotowuję według opisu na opakowaniu.
8. Wrzucam do sosu usmażone klopsiki. Gotuję jeszcze minutę.
Wybornie smakują z gnocchi i świeżą sałatą. Smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz