środa, 18 czerwca 2025

Zupa z kurek z pieczonymi warzywami

Witam,
zapraszam na pierwsze danie.

Będziecie potrzebować:

- bulion drobiowy,
- włoszczyzna,
- dwa ziemniaki,
- 250 gram kurek,
- czerwona cebula,
- dwa ząbki czosnku,
- liście laurowe + ziele angielskie + jałowiec,
- pieprz czerwony + sól,
- śmietanka 12%,
- oliwa.



Wykonanie:

1. Włoszczyznę i przekrojoną cebulę wkładam do foremki do zapiekania. Skrapiam obficie oliwą.


2. Obieram i kroję na podłużne ćwiartki dwa ziemniaki.


3. Wstawiam w włoszczyznę razem z ziemniakami do piekarnika nagrzanego do 200 stopni C. Zapiekam 45 minut.


4. W międzyczasie kurki myję, odcinam i siekam ich ogonki oraz większe kapaluszę.


5. Wszystkie warzywa wrzucam razem z oliwą do garnka. Dolewam 500 ml bulionu.


6. Dorzucam ciemniaki, liście laurowe, ziele angielskie, jałowiec, pieprz czerwony i sól. Gotuję 10 minut.


8. Przecedzam praz sito, dodaję kurki, ugotowane ziemniaki i trochę ugotowanej marchewki. Gotuję jeszcze 10 minut.


9. Blenduję już przestygniętą zupę.


Podaję z kleksem śmietanki.
Smacznego!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz