poniedziałek, 16 czerwca 2025

Risotto z groszkiem i bazylią

Witam,
zapraszam na drugie danie.

Będziecie potrzebować:

- ryż do risotto,
- sól i pieprz,
- oliwa,
- białe wino,
- pęczek bazylii,
- pół czerwonej cebuli,
- Szklanka rosołu,
- ząbek czosnku,
- masło klarowane,
- szklanka mrożonego groszku,
- ser tarty,
- zielona pietruszka.



Wykonanie:

1. Na rozgrzane masło wrzucam posiekaną cebulę.


2. Po chwili dorzucam czosnek.


3. Do przesmażonej cebuli dosypuję szklankę ryżu.


4. Solę i pieprzę.


5. Podlewam szklanką wina.


6. Naprzemiennie ze szklanką rosołu. Gotuję na wolnym ogniu 1 godzinę.


7. Pod koniec gotowania dodaję groszek. Duszę jeszcze 5 minut.


8. Wsypuję posiekane zioła.


9. Dodaję łyżkę oliwy i dwie łyżki sera. Mieszam i od razu nakładam.


Nie odgrzewam nigdy w kuchence mikrofalowej!
Smacznego!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz