poniedziałek, 23 czerwca 2025

Czosnek w miodzie

Witam,
zapraszam na nieprzeciętny czosnek.


Będziecie potrzebować:

- miód,
- czosnek.



Wykonanie:

1. Czosnek obieram i odkrawam twarde końcówki. Delikatnie spłaszczam nożem każdy ząbek z osobna.


2. Układam je ciasno w słoiku.


3. Zalewam miodem aż do samej góry.


4. Przez pierwszy tydzień kiszenia odkręcamy i ponownie zakręcamy słoiczek każdego dnia. Następnie przez miesiąc robimy to tylko raz w tygodniu. Później wystarczy raz w miesiącu aż do momentu, w którym zauważymy, że nie powstaje więcej gazu. To znaczy, że fermentacja się zakończyła.



5. Po jakimś czasie miód stanie się bardzo płynny i ciemny, a ząbki czosnku zbrązowieją i zmiękną.


Przez pierwszy tydzień miód odkręcam na chwilę co dziennie. Potem, w ciągu miesiąca, już tylko raz na tydzień.

Smacznego!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz