poniedziałek, 26 sierpnia 2024

Gnocchi z boczkiem

 Witam,

zapraszam na danie kuchni włoskiej.


Będziecie potrzebować:

- puszka pomidorów bez skórki,

- suszone bazylia,

- suszona pietruszka,

- sól i pieprz,

- boczek wędzony parzony w kawałku,

- cebula,

- trzy ząbki czosnku,

- śmietanka 12% 200ml,

- parmezan.


Wykonanie:

1. W garnku nastawiam pomidory z solą, pieprzem, bazylią i pietruszką. Gotuję 10 minut od momentu zagotowania.


2. Boczek kroję w drobną kostkę. Wrzucam na rozgrzaną, suchą patelnię.


3. Po dłuższej chwili wrzucam do niego pokrojoną cebulę.


4. i posiekany w plasterki czosnek.


5. Przestygnięte już pomidory mielę blenderem


6. Dolewam śmietankę. Mieszam.


7. Do smażącego się wciąż boczku wrzucam gnocchi. Chwilę podsmażam.


8. Zalewam pomidorami. Nie doprowadzam do wrzenia.


Gotowa danie posypuję tartym parmezanem i zieloną pietruszką.
Smacznego!


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz