czwartek, 22 sierpnia 2024

Makaron z krewetkami

Witam,

zapraszam na danie kuchni włoskiej.

Będziecie potrzebować:

- makaron tagliatelle,

- 250 gram rozmrożonych krewetek,

- 100 gram boczku wędzonego parzonego,

- sól i pieprz,

- pół pomidora,

- 2 ząbki czosnku,

- 250 ml śmietanki 12%,

- zielona pietruszka,

- ser Gram Padano.


Wykonanie:

1. Boczek kroję na drobne kawałki. Smażę na suchej patelni.


2. Krewetki obieram z ogonków i kroją w centymetrowe kawałki.


3. Dokładam do boczku.


4. Solę i pieprzę.


5. Wyjmuję na talerz.


6. Na tą samą patelnie wrzucam pokrojoną cebulę.


7. Makaron gotuję według przepisu na jego opakowaniu.


8. Pokrojonego w małą kostkę pomidora i przeciśnięty czosnek dodaję do cebuli. Chwilę smażę razem.


9. Zalewam śmietanką i zagotowuję.


10. Dokładam makaron na pół minuty.


11. Następnie wrzucam krewetki z boczkiem z talerzyka.


12. Dosypuję posiekaną pietruszkę i utarty ser.


Zjadam od razu.
Smacznego!


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz