Witam,
zapraszam na danie kuchni bałkańskiej.
Będziecie potrzebować:
- 10 dużych krewetek,
- ajvar łagodny,
- masło klarowane,
- makaron,
- kolorowa papryka,
- śmietanka 12 %,
- sól i pieprz,
- oliwa,
- czosnek,
- zielona pietruszka.
Wykonanie:
1. Z rozmrożonych krewetek odcinam ogonek i kroję każdą na 4 równe części.
2. Na rozgrzaną oliwę wrzucam zmiażdżony czosnek.
3. Dokładam ogonki od krewetek.
4. oraz na połówkę patelni wkładam pokrojoną w drobną kostkę paprykę. Smażę razem kilka minut.
5. Wyjmuję ogonki. Smażę jeszcze kilka minut.
6. Dokładam łyżkę masła.
7. Wrzucam krewetki.
8. Od razu dodaję pokrojoną pietruszkę.
9. I zalewam 3/4 słoika ajvaru.
10. Doprowadzam do wrzenia, dodaję szklankę śmietanki. Mieszam.
11. Po chwili dorzucam ugotowany makaron i chwilę wszystko razem podgrzewam.
Gotowe danie posypuję obficie pietruszką.
Smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz