czwartek, 9 lipca 2020

Krewetki w Ajvarze

Witam,
zapraszam na danie kuchni bałkańskiej.



Będziecie potrzebować:

- 10 dużych krewetek,
- ajvar łagodny,
- masło klarowane,
- makaron,
- kolorowa papryka,
- śmietanka 12 %,
- sól i pieprz,
- oliwa,
- czosnek,
- zielona pietruszka.


Wykonanie:

1. Z rozmrożonych krewetek odcinam ogonek i kroję każdą na 4 równe części.


2. Na rozgrzaną oliwę wrzucam zmiażdżony czosnek.


3. Dokładam ogonki od krewetek.


4. oraz na połówkę patelni wkładam pokrojoną w drobną kostkę paprykę. Smażę razem kilka minut.


5. Wyjmuję ogonki. Smażę jeszcze kilka minut.


6. Dokładam łyżkę masła.


7. Wrzucam krewetki.


8. Od razu dodaję pokrojoną pietruszkę.


9. I zalewam 3/4 słoika ajvaru.


10. Doprowadzam do wrzenia, dodaję szklankę śmietanki. Mieszam.


11. Po chwili dorzucam ugotowany makaron i chwilę wszystko razem podgrzewam.


Gotowe danie posypuję obficie pietruszką.
Smacznego!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz