Witam,
zapraszam na napój prosto z pola.
Będziecie potrzebować:
- płatki chabrów (patrz: pkt 1 z TEGO przepisu),
- cukier,
- woda gazowana.
Wykonanie:
1. Na duży słoik przygotowuję szklankę 220 ml z płatkami chabra. Wychodzi z tego około 3 litry gotowej oranżady.
2. Płatki wsypuję do wyparzonego słoika.
3. Dosypuję 10 łyżek cukru.
4. Zalewam 1,5 litra przegotowanej, wciąż gorącej wody.
5. Odstawiam pod przykryciem do ostygnięcia.
6. Raz dziennie bełtam słojem, potem otwieram go na kilka minut.
7. Po 12 dniach odcedzam oranżadę do czystego dzbanka. Chowam do lodówki.
Podaję z wodą gazowaną w proporcji 1:1.
Smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz