wtorek, 24 marca 2020

Falafel

Witam,
zapraszam na przekąskę z kraju arabskiego.


Będziecie potrzebować:

- 200 suczej cieciorki.
- cebula,
- czosnek,
- zielona pietruszka,
- sól i pieprz,
- soda oczyszczona,
- gałka muszkatołowa,
- kardamon mielony,
- kminek mielony,
- imbir,
- cynamon,
- olej do smażenia.


Wykonanie:

1. Cieciorkę przesypuję do miski, przepłukuję zimną wodą.


2. Zalewam obficie zimną wodą, odstawiam na noc.


3. Do blendera wrzucam odsączoną cieciorkę, cebulę, dwa ząbki czosnku, łyżeczkę sody i po szczypcie każdej przyprawy.


4. Mielę wszystko dość długo i dokładnie. Jeśli masa jest za sucha, dolewam po łyżce wody.


5. Wkładam łyżką na rozgrzany olej.


6. Smażę na złoty kolor z każdej strony, również z boku.


Ja włożyłam moje falafel do chlebka pita, dołożyłam sałatę, paprykę i sos czosnkowy. Ale można je jeść na dowolne sposoby.
Ogranicza nas tylko nasze wyobraźnia ;)

Smacznego!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz