Witam,
zapraszam na przekąskę z kraju arabskiego.
Będziecie potrzebować:
- 200 suczej cieciorki.
- cebula,
- czosnek,
- zielona pietruszka,
- sól i pieprz,
- soda oczyszczona,
- gałka muszkatołowa,
- kardamon mielony,
- kminek mielony,
- imbir,
- cynamon,
- olej do smażenia.
Wykonanie:
1. Cieciorkę przesypuję do miski, przepłukuję zimną wodą.
2. Zalewam obficie zimną wodą, odstawiam na noc.
3. Do blendera wrzucam odsączoną cieciorkę, cebulę, dwa ząbki czosnku, łyżeczkę sody i po szczypcie każdej przyprawy.
4. Mielę wszystko dość długo i dokładnie. Jeśli masa jest za sucha, dolewam po łyżce wody.
5. Wkładam łyżką na rozgrzany olej.
6. Smażę na złoty kolor z każdej strony, również z boku.
Ja włożyłam moje falafel do chlebka pita, dołożyłam sałatę, paprykę i sos czosnkowy. Ale można je jeść na dowolne sposoby.
Ogranicza nas tylko nasze wyobraźnia ;)
Smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz