poniedziałek, 9 marca 2020

Cebula pieczona w cieście

Witam,
zapraszam na kolację.


Będziecie potrzebować:

- cztery cebule (mogą być czerwone),
- masło,
- sól,
- mleko,
- mąka,
- ser tarty.


Wykonanie:

1. Odmierzam 300 ml mleka.


2. Cebulę obieram, kroję w cienkie plastry.


3. Do mleka dorzucam dwie łyżki masła (około 50 gram).


4. Dosypuję też cztery czubate łyżki mąki.


5. I porządną szczyptę soli.


6. Oraz 50 gram tartego sera. Mieszam energicznie.


7. Cebule układam na dnie silikonowej foremki, solę.


8. Zalewam przygotowanym ciastem.


9. Zalewam cebulę tak, żeby ją całą przykryć. Jeśli ciasta jest za mało, dorabiam go w tym samym kubku.


10. Wstawiam do nagrzanego do 175 stopni C piekarnika i piekę około 20 minut.


Zajadam jeszcze ciepłe.
Smacznego!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz