poniedziałek, 31 grudnia 2018

Domowe sushi sylwestrowe

Witam,
zapraszam na typową nietypową potrawę japońską.



Będziecie potrzebować:

- ryż do sushi,
- sezam,
- wasabi,
- sos sojowy,
- sushi nori (algi),
- łosoś wędzony,
- por (biała część,
- ogórek świeży,
- papryka czerwona,
- papryka żółta,
- mango,
- awokado,
- sałata,

Na zalewę do ryżu:
- 4 łyżki octu ryżowego,
- 4 łyżki cukru,
- 4 szczypty soli.


Wykonanie:

1. Ryż kilkakrotnie płuczę w zimnej wodzi.


2. Odcedzam dokładnie.


3. Wsypuję ryż do garnka, zalewam go wodą 0,5 cm nad powierzchnię ryżu.


4. Gotuję 20 minut (od momentu włączenia) na niewielkim palniku.


5. Po tym czasie, jeszcze gorący garnek zawijam w koc i chowam pod kołdrą na kolejne 20 minut.


6. Przygotowuję zalewę do ryżu: do miseczki wlewam ocet ryżowy.


7. Dodaję cukier i sól.


8. Mieszam intensywnie aż się wszystko nie połączy.


9. Zaprawę wylewam do przestudzonego ryżu. Mieszam delikatnie i dokładnie. 


10. Przykrywam go mokrą ścierką i odstawiam na 20 minut.


11. Pora kroję w cienkie paseczki.


12. Sparzonego ogórka kroję w cienkie paseczki.


13. Do miseczki wkrawam ćwiartkę żółtej papryki.


14. Dodaję 1/3 drobno pokrojonego mango.


15. Do tego dodaję 1/3 awokado.


16. oraz ćwierć papryki czerwonej.


17. Dodaję dwie łyżeczki sosu sojowego, mieszam.


18. Kroję jeszcze kilka cienkich paseczków żółtej papryki


19. i kilka czerwonej.


20. Na suchej patelni prażę sezam.


21. Na matę bambusową (u mnie obleczona w folię, żeby się nie przyklejał do niej ryż) układam nori.


22. Rozkładam na nom ryż, tak mniej więcej do 2/3 jego długości, nie wyżej niż 1 cm.


23. Na środku smaruję szeroki rządek wasabi.


24. Rozkładam paseczki pora.


25. Potem kawałki łososia.


26. Na to kawałki papryki.


27. Zwijam w rulon delikatnie, końcówkę nori smarując zimną wodą.


28. Całość jeszcze dociskam.


29. Na połówce nori znowu rozkładam ryż.


30. Ponownie smaruję wasabi.


31. Nakładam łyżeczką sałatkę z mango (bez sosu!).


32. i ponownie zwijam.


33. Z 200 gram surowego ryżu wyszło mi 2 duże rulony i jeden mały.


34. Ostrym nożem moczonym w wodzie kroję rollsy na maki.


Układam na talerzu. Posypuję prażonym sezamem i układam sałatę.
Smacznego!
I Szczęśliwego Nowego 2019 Roku !!!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz