czwartek, 10 stycznia 2019

Przekąska ziemniaczano - brukselkowa

Witam,
zapraszam na przysmak z wege - kuchni.


Będziecie potrzebować:

- cztery ziemniaki,
- 200 gram brukselki,
- cebula,
- ćwierć papryki,
- dwa ząbki czosnku,
- sól i pieprz,
- oliwa,
- chilli.


Wykonanie:

1. W osolonym wrzątku gotuję ziemniaki razem z brukselką (około 20 minut).


2. Warzywa odcedzam i osuszam na palniku.


3. Na rozgrzaną oliwę wrzucam drobno posiekaną cebulę i roztarty czonek.


4. Do cebuli wrzucam posiekaną drobno paprykę.


5. Smażę często mieszając około 10 minut.


6. Przestudzone ziemniaki i brukselkę rozbijam tłuczkiem do ziemniaków.


7. Dorzucam do nich warzywa z patelni, sól, pieprz i trochę chilli. Mieszam dokładnie.


8. Na blachę wyłożoną papierem do pieczenia wykładam łyżką po porcji masy. Ugniatam ją dokładnie.


9. Smaruję każdego krokieta oliwą. Wstawiam do piekarnika nagrzanego do 180 stopni C. 


Wyjmuję z piekarnika po 40 minutach.
Smacznego!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz