Witam,
zapraszam na czekoladowy zawrót głowy.
Będziecie potrzebować:
- jajko,
- 60 gram cukru pierniczkowego (lub 55 gram cukru białego i 5 gram przyprawy do piernika),
- 50 gram gorzkiej czekolady,
- 100 gram płatków migdałowych,
- dwa daktyle,
- garść suszonej żurawiny,
- 125 gram mąki,
- łyżeczka proszku do pieczenia,
- kakao gorzkie do dekoracji.
Wykonanie:
1. Do wysokiego naczynia wsypuję cukier.
2. Wbijam do niego jajko. Mielę mikserem do momentu uzyskania piany.
3. Płatki migdałowy rozkruszam w moździerzu na drobny pyłek.
4. Dosypuję go do piany z jajka.
5. Daktyle kroję na drobną kostkę.
6. Owoce żurawiny trochę rozdrabniam.
7. Czekoladę ścieram na najmniejszych oczkach tarki. Wszystko dorzucam do piany z jajka.
8. Do naczynia dosypuję mąkę
9. i proszek do pieczenia. Mieszam.
10. Wykładam masę do miski. Zagniatam i odstawiam do lodówki na pół godziny.
11. Na posypanym mąką blatem wałkuję rękami ciasto do momentu, aż będę miała wałek o średnicy 2 cm.
12. Kroję go na plastry grubości 1 cm.
13. Układam na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Wstawiam do piekarnika nagrzanego do 180 stopni C i piekę 15 minut.
Od razu po upieczeniu wyciągam z piekarnika a jeszcze ciepłe posypuję kakao.
Smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz