niedziela, 30 grudnia 2018

Czekoladowe krakersy

Witam,
zapraszam na czekoladowy zawrót głowy.


Będziecie potrzebować:

- jajko,
- 60 gram cukru pierniczkowego (lub 55 gram cukru białego i 5 gram przyprawy do piernika),
- 50 gram gorzkiej czekolady,
- 100 gram płatków migdałowych,
- dwa daktyle,
- garść suszonej żurawiny,
- 125 gram mąki,
- łyżeczka proszku do pieczenia,
- kakao gorzkie do dekoracji.


Wykonanie:

1. Do wysokiego naczynia wsypuję cukier.


2. Wbijam do niego jajko. Mielę mikserem do momentu uzyskania piany.


3. Płatki migdałowy rozkruszam w moździerzu na drobny pyłek.


4. Dosypuję go do piany z jajka.


5. Daktyle kroję na drobną kostkę.


6. Owoce żurawiny trochę rozdrabniam.


7. Czekoladę ścieram na najmniejszych oczkach tarki. Wszystko dorzucam do piany z jajka.


 8. Do naczynia dosypuję mąkę


9. i proszek do pieczenia. Mieszam.


10. Wykładam masę do miski. Zagniatam i odstawiam do lodówki na pół godziny.


11. Na posypanym mąką blatem wałkuję rękami ciasto do momentu, aż będę miała wałek o średnicy 2 cm.


12. Kroję go na plastry grubości 1 cm.


13. Układam na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Wstawiam do piekarnika nagrzanego do 180 stopni C i piekę 15 minut.


Od razu po upieczeniu wyciągam z piekarnika a jeszcze ciepłe posypuję kakao.
Smacznego!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz