poniedziałek, 19 listopada 2018

Zupa szparagowa z oliwą truflową

Witam,
zapraszam na zieloną zupę.


Będziecie potrzebować:

- zielone szparagi,
- oliwa truflowa,
- sól i pieprz,
- pestki dyni,
- zielona pietruszka,
- ser fata,
- marchewka z rosołu.


Wykonanie:

1. Z oczyszczonych szparagów odkrawam twarde końcówki i główki.


2. Łodyżki szparagów wrzucam do bulionu, gotuję 25 minut.


3. Sole i pieprzę pod koniec gotowania. Na chwilę przed końcem dodaję pokrojoną marchewkę.


4. Przestygniętą zupę traktuję blenderem.


5. Przecedzam przez gęste sitko, żeby pozbyć się twardych elementów z łodyg szparagów.


6. Do zupę dodaję główki szparagów, gotuję jeszcze 5 minut.


7. Pestki dyni prażę na suchej patelni.


Zupę nalewam do talerzy. Dodaję pokrojoną pietruszką, kostki sera feta i pestki.
Do każdego talerza wlewam łyżeczkę oliwy.
Smacznego!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz