Witam,
zapraszam na zieloną zupę.
Będziecie potrzebować:
- zielone szparagi,
- oliwa truflowa,
- sól i pieprz,
- pestki dyni,
- zielona pietruszka,
- ser fata,
- marchewka z rosołu.
Wykonanie:
1. Z oczyszczonych szparagów odkrawam twarde końcówki i główki.
2. Łodyżki szparagów wrzucam do bulionu, gotuję 25 minut.
3. Sole i pieprzę pod koniec gotowania. Na chwilę przed końcem dodaję pokrojoną marchewkę.
4. Przestygniętą zupę traktuję blenderem.
5. Przecedzam przez gęste sitko, żeby pozbyć się twardych elementów z łodyg szparagów.
6. Do zupę dodaję główki szparagów, gotuję jeszcze 5 minut.
7. Pestki dyni prażę na suchej patelni.
Zupę nalewam do talerzy. Dodaję pokrojoną pietruszką, kostki sera feta i pestki.
Do każdego talerza wlewam łyżeczkę oliwy.
Smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz