wtorek, 27 listopada 2018

Bulion na gęsinie

Witam,
zapraszam na aromatyczny rosół.


Będziecie potrzebować:

- pierś lub noga z gęsi,
- seler naciowy,
- por,
- seler,
- marchew,
- pietruszka korzeń,
- kapusta młoda,
- cebula,
- ząbek czosnku,
- sól,
- ziele angielskie,
- liście laurowe,
- pieprz w ziarnach,
- sól,
- ziarna jałowca.


Wykonanie:

1. Z gęsi zdejmuję skórę, kroję ją na mniejsze kawałki, wrzucam go garnka razem ze skórą.


2. Dodaję dwa liście laurowe, kilka ziaren ziela angielskiego i jałowca oraz garść pieprzu w ziarenkach.


3. Zalewam zimną wodą. Gotuję 20 minut na wolnym ogniu.


4. Warzywa oczyszczam, kroję na mniejsze kawałki. 


5. Wrzucam do gotującej się gęsi, gotuję razem jeszcze 15 minut.


6. Po tym czasie odcedzam na gęstym sicie.


7. Z gęsi wykrawam mięso, dorzucam je do rosołu.


Podaję z ręcznie robionym makaronem.
Smacznego!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz