Witam,
zapraszam na nietypowe ziemniaki.
Będziecie potrzebować:
- około 1,5 kg ziemniaków,
- śmietanka 18%,
- sól i pieprz,
- jajko,
- pietruszka,
- oliwa z białą truflą.
Wykonanie:
1. Ziemniaki obieram, zalewam wodą, gotuję maksymalnie 10 minut.
2. Odlewam, osuszam, zostawiam żeby przestygły.
3. Wnętrze formy żaroodpornej smaruję oliwą.
4. Ziemniaki kroję w 0,5 cm plastry.
5. Układam je w formie żaroodpornej.
6. Do miseczki wbijam jajko.
7. Dolewam 150 ml śmietanki.
8. oraz dwie łyżki oliwy.
9. Dosypuję pietruszkę, pieprz i sporo soli. Mieszam dokładnie.
10. Polewam sosem ziemniaki. Wstawiam do piekarnika rozgrzanego do 200 stopni C na 30 minut.
Smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz