wtorek, 8 sierpnia 2017

Ziemniaki zapiekane w oliwie truflowej

Witam,
zapraszam na nietypowe ziemniaki.


Będziecie potrzebować:

- około 1,5 kg ziemniaków,
- śmietanka 18%,
- sól i pieprz,
- jajko,
- pietruszka,
- oliwa z białą truflą.


Wykonanie:

1. Ziemniaki obieram, zalewam wodą, gotuję maksymalnie 10 minut.


2. Odlewam, osuszam, zostawiam żeby przestygły.


3. Wnętrze formy żaroodpornej smaruję oliwą.


4. Ziemniaki kroję w 0,5 cm plastry.


5. Układam je w formie żaroodpornej.


6. Do miseczki wbijam jajko.


7. Dolewam 150 ml śmietanki.


8. oraz dwie łyżki oliwy.


9. Dosypuję pietruszkę, pieprz i sporo soli. Mieszam dokładnie.


10. Polewam sosem ziemniaki. Wstawiam do piekarnika rozgrzanego do 200 stopni C na 30 minut.


Smacznego!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz