piątek, 30 czerwca 2017

Bitki wołowe

Witam,
zapraszam na tradycyjne danie.


Będziecie potrzebować:

- ligawa wołowa (500 gram),
- cebula,
- musztarda,
- sól i pieprz,
- mąka,
- liście laurowe,
- ziele angielskie.


Wykonanie:

1. Mięso myję i kroję w poprzek włókien w 1 centymetrowe plastry.


2. Solę i pieprzę, odkładam na około 30 minut.


3. Za pomocą pędzelka smaruję delikatnie musztardą po obu stronach plastra.


4. Panieruję dokładnie w mące.


5. Na maśle obsmażam panierowane bitki. 


6. Zdejmuję bitki i wrzucam na ten sam tłuszcz posiekaną cebulę.


7. Do zeszklonej cebuli przekładam bitki.


8. Dokładam ziele angielskie i liść laurowy.


9. Zalewam litrem wody.


10. Przykrywam i duszę 1,5 godziny.


Doprawiam tuż przed podaniem.
Smacznego!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz