Witam,
zapraszam na nieprzeciętną zupę.
Będziecie potrzebować:
- cztery ogórki kiszone,
- dwa ziemniaki,
- 250 gram kasztanów jadalnych,
- sól i pieprz,
- białe wino,
- śmietanka 12 %,
- cebula,
- koperek,
- zielona pietruszka,
- szafran,
- gałka muszkatołowa.
Wykonanie:
1. Bulion dzielę na pół, rozlewam go do dwóch garnków.
2. Do jednego garnka wrzucam obrane, pokrojone w plasterki ogórki i trochę szafranu oraz gałki. Gotuję 10 minut.
3. Do drugiego garnka wrzucam obrane, drobno pokrojone ziemniaki.
4. Dodaję cebulę.
5. oraz sporo koperku.
6. Kasztany obieram, kroję na pół.
7. Wrzucam do garnka z ziemniakami. Gotuję 45 minut.
8. Do garnka z ogórkami dolewam 100 ml wina.
9. Dosypuję zielonej pietruszki.
10. Dokładam marchewkę z bulionu. Zagotowuję.
11. Ugotowane i przestygnięte ziemniaki solę i pieprzę. Blenduję.
12. Przekładam wszystko do jednego garnka. Soli i pieprzę do smaku.
Gotową zupę dekoruję śmietankę.
Smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz