niedziela, 19 kwietnia 2015

Czekoladowe łyżeczki I

Witam,
zapraszam na zjawiskowy dodatek.



Będziecie potrzebować:

- czekolada mleczna,
- oliwa z oliwek.


oraz:

- imbir, cynamon, kardamon,
- dekoracje cukiernicze,
- ananas kandyzowany,
- laski cynamony, anyż w gwiazdkach
- i co tylko znajdziecie w kuchni lub spiżarni. 


a także:

- łyżeczki plastikowe lub drewniane,
- małe, plastikowe kubeczki.


Wykonanie:

1. Czekoladę łamię w kostki. Wrzucam do garnka do kąpieli wodnej.


2. Rozpuszczam mieszając od czasu do czasu.


3. Dodaję łyżkę oliwy. Mieszam.


4. Czekoladę rozlewam do czterech plastikowych kubeczków.


5. W każdy kubeczek wbijam łyżeczkę. Podpieram je (u mnie akurat o frytkownicę) tak, aby łyżeczki były ułożone prostopadle do powierzchni blatu.


6. Lekko podeschniętą czekoladę dekoruję dowolnie wybranymi dodatkami. Zostawiam do całkowitego zaschnięcia.


7. Przed podaniem lekko ogrzewam kubeczek w dłoniach i wyjmuję czekoladę razem z łyżeczką.



Czekoladę rozpuszczam w kawie albo ciepłym mleku.

Smacznego!

Zdjęcie końcowego efektu (bo moje nie wyszło) pochodzi z www.strudelandcream.com

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz