niedziela, 5 kwietnia 2015

Beza Pavlova

Witam,
zapraszam na deser rosyjskiej primabaleriny.


Będziecie potrzebować:

- pięć białek,
- 250 gram cukru,
- dwie łyżki mąki kukurydzianej,
- łyżeczka octu winnego,
- łyżeczka ekstraktu waniliowego,


oraz:

- 500 ml śmietanki 30 %,
- truskawki.


Wykonanie:

1. Cukier mielę w blenderze.


2. Białka ubijam na sztywno.


3. Pod koniec ubijania białek dodaję do nich po jednej łyżce cukru, nie przerywając ubijania.


4. Wykładam ubite białka do miski, posypuję mąką kukurydzianą.


5. Dolewam ekstrakt.


6. oraz ocet. Mieszam dokładnie ale delikatnie.


7. Napełniam masą formę do pieczenia.


8. Piekę w piekarniku nagrzanym do 180 stopni C przez 1,5 - 2 godzin.


9. Truskawki myję i szypułkuję.


10. Śmietankę ubijam dokładnie.


11. Rozsmarowuję ją na ostygniętej bezie.


Dekoruję truskawkami.
Smacznego!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz