Witam,
zapraszam na obiad jedno-formowy.
Będziecie potrzebować:
- pięć kurzych udek,
- 1 kg ziemniaków,
- sól i pieprz,
- papryka słodka i ostra,
- pięć cebul szalotek,
- dwa ząbki czosnku,
- gałka muszkatołowa.
Wykonanie:
1. Udka wkładam do miski, zalewam je kilkoma łyżkami oliwy.
2. Posypuję solą, pieprze i obiema paprykami. Rozcieram na nich przeciśnięty czosnek.
3. Do formy żaroodpornej wlewam trzy łyżki oliwy.
4. Wkładam tam połowę umytych i pokrojonych w ćwiartki ziemniaków.
5. Na wierzchu układam udka.
6. Z góry układam pozostałe ćwiartki umytych ziemniaków.
7. Cebulki obieram, kroję w centymetrowe plasterki.
8. Rozkładam je na wierzchu zapiekanki.
9. Posypuję solą, pieprze i gałką muszkatołową.
10. Wstawiam do nagrzanego do 180 stopni C piekarnika. Piekę 1 - 1,5 godziny.
Smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz