środa, 18 marca 2015

Udka zapiekane z ziemniakami

Witam,
zapraszam na obiad jedno-formowy.


Będziecie potrzebować:

- pięć kurzych udek,
- 1 kg ziemniaków,
- sól i pieprz,
- papryka słodka i ostra,
- pięć cebul szalotek,
- dwa ząbki czosnku,
- gałka muszkatołowa.


Wykonanie:

1. Udka wkładam do miski, zalewam je kilkoma łyżkami oliwy.


2. Posypuję solą, pieprze i obiema paprykami. Rozcieram na nich przeciśnięty czosnek.


3. Do formy żaroodpornej wlewam trzy łyżki oliwy.


4. Wkładam tam połowę umytych i pokrojonych w ćwiartki ziemniaków.


5. Na wierzchu układam udka.


6. Z góry układam pozostałe ćwiartki umytych ziemniaków.


7. Cebulki obieram, kroję w centymetrowe plasterki.


8. Rozkładam je na wierzchu zapiekanki.


9. Posypuję solą, pieprze i gałką muszkatołową.


10. Wstawiam do nagrzanego do 180 stopni C piekarnika. Piekę 1 - 1,5 godziny.


Smacznego!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz