Witam,
zapraszam na pysznego kurczaka.
Będziecie potrzebować:
- dwie nogi z kurczaka,
- sól i pieprz,
- marchewka,
- cytryna,
- cukier,
- kurkuma,
- ziele angielskie,
- liście laurowe,
- mąka,
Wykonanie:
1. Odcinam skórę z kurzych nóg.
2. Kurczaka i pokrojoną marchewkę gotuję w lekko osolonej wodzie z liściem laurowym i zielem angielskim do prawie miękkości (około 20 minut).
3. Udka kurze wyjmuję z wywaru, odsączam. Smażę na maśle na lekko rumiano.
4. Udka wkładam do natłuszczonej formy żaroodpornej. Posypuję skórką startą z całej cytryny i podlewam sokiem wyciśniętym z tej cytryny.
5. Ugotowaną marchew kroję w grubą kostkę, delikatnie posypuję cukrem i krótko karmelizuję podsmażając na maśle.
6. Chwilę przed końcem smażenia posypuję marchewkę łyżką mąki.
7. Kurczaka posypuję kurkumą i wstawiam do nagrzanego do 190 stopni C piekarnika. Piekę 15 minut.
Podaję z karmelizowaną marchewką i ryżem.
Smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz