niedziela, 1 marca 2015

Kurczak w cytrynie i karmelizowana marchewka

Witam,
zapraszam na pysznego kurczaka.


Będziecie potrzebować:

- dwie nogi z kurczaka,
- sól i pieprz,
- marchewka,
- cytryna,
- cukier,
- kurkuma,
- ziele angielskie,
- liście laurowe,
- mąka,


Wykonanie:

1. Odcinam skórę z kurzych nóg.


2. Kurczaka i pokrojoną marchewkę gotuję w lekko osolonej wodzie z liściem laurowym i zielem angielskim do prawie miękkości (około 20 minut).


3. Udka kurze wyjmuję z wywaru, odsączam. Smażę na maśle na lekko rumiano.


4. Udka wkładam do natłuszczonej formy żaroodpornej. Posypuję skórką startą z całej cytryny i podlewam sokiem wyciśniętym z tej cytryny.


5. Ugotowaną marchew kroję w grubą kostkę, delikatnie posypuję cukrem i krótko karmelizuję podsmażając na maśle.


6. Chwilę przed końcem smażenia posypuję marchewkę łyżką mąki.



7. Kurczaka posypuję kurkumą i wstawiam do nagrzanego do 190 stopni C piekarnika. Piekę 15 minut.


Podaję z karmelizowaną marchewką i ryżem.
Smacznego!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz