sobota, 28 lutego 2015

Jabłka z bezami

Witam,
zapraszam na deser wprost z Top Szefa.


Będziecie potrzebować:

- dwa jabłka,
- trzy jajka,
- cukier,
- cytryna,
- mąka ziemniaczana,
- płatki kukurydziane (u mnie miodowe).


Wykonanie:

1. Jabłka obieram, wykrawam  gniazda nasienne. 


2. Z 50 gram cukru i odrobiny wody przygotowuję karmel.


3. Jabłka smażę w nim przez dłuższa chwilę. 


4. Przewracam je, i znowu smażę.


5. Oddzielam białka od żółtek.


6. Dosypuję 100 gram cukru.


7. Dodaję też pół łyżeczki mąki ziemniaczanej.


8. oraz pół łyżeczki soku z cytryny. Mieszam intensywnie.


9. Płatki kruszę na trochę drobniejsze.


10. Obtaczam w nich połówki jabłek.


11.Rozkładam je na formie do pieczenia częścią środkowa do góry.


12. Na wierzchu każdego jabłka układam kopiastą łyżkę białek.


13. Piekę w piekarniku nagrzanym do 100 stopni C przez 1 godzinę i 10 minut.


Jeżeli chcecie uzyskać ciekawszy efekt pieczenia, przed upieczenie posypcie bezy delikatnie cukrem.
Smacznego!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz