Witam,
zapraszam na deser wprost z Top Szefa.
Będziecie potrzebować:
- dwa jabłka,
- trzy jajka,
- cukier,
- cytryna,
- mąka ziemniaczana,
- płatki kukurydziane (u mnie miodowe).
Wykonanie:
1. Jabłka obieram, wykrawam gniazda nasienne.
2. Z 50 gram cukru i odrobiny wody przygotowuję karmel.
3. Jabłka smażę w nim przez dłuższa chwilę.
4. Przewracam je, i znowu smażę.
5. Oddzielam białka od żółtek.
6. Dosypuję 100 gram cukru.
7. Dodaję też pół łyżeczki mąki ziemniaczanej.
8. oraz pół łyżeczki soku z cytryny. Mieszam intensywnie.
9. Płatki kruszę na trochę drobniejsze.
10. Obtaczam w nich połówki jabłek.
11.Rozkładam je na formie do pieczenia częścią środkowa do góry.
12. Na wierzchu każdego jabłka układam kopiastą łyżkę białek.
13. Piekę w piekarniku nagrzanym do 100 stopni C przez 1 godzinę i 10 minut.
Jeżeli chcecie uzyskać ciekawszy efekt pieczenia, przed upieczenie posypcie bezy delikatnie cukrem.
Smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz