poniedziałek, 2 lutego 2015

Ekstrakt migdałowy

Witam,
zapraszam na ekstrakt domowy.


Będziecie potrzebować:

- garść migdałów,
- wódka.


Wykonanie:

1. Migdały wsypuję do miseczki.


2. Zalewam wrzątkiem. Odstawiam na noc.


3. Następnego dnia osuszam migdały na papierowym ręczniku. Obieram.


4. Część migdałów przekrawam na pół wzdłuż, część w poprzek.


5. Wrzucam do wyparzonej buteleczki.


6. Zalewam wódką, do pełna.


7. Zakrywam i potrząsam butelką żeby się przemieszało. Wstawiam do szafki na 7 dni. Raz dziennie wyjmuję i potrząsam.

Ekstrakt jest w pełni gotowy po około miesiącu, ale już po siedmiu dniach jest pachnący i aromatyczny.

W trakcie jego używania możecie dodawać kolejne migdały i całość dopełniać wódką, odczekując by ekstrakt na nowo odciągnął.
Smacznego!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz