piątek, 23 stycznia 2015

Kurcze pieczone w winie

Witam,
zapraszam na pysznego kurczaka.


Będziecie potrzebować:

- sól i pieprz,
- dwa udka kurczaka,
- ziele angielskie, liść laurowy, jałowiec,
- papryka słodka i ostra,
- zielona pietruszka,
- cebula,
- ząbek czosnku,
- oliwa paprykowa,
- białe wino.


Wykonanie:

1. Udka myję, oczyszczam, odkrawam z nich skórę. Nacieram solą i pieprzem.


2. Wkładam do naczynia żaroodpornego. Polewam oliwą.


3. Smaruję rozgniecionym czosnkiem i posypuję posiekaną pietruszką.


4. Posypuję jałowcem i zielem angielskim. Wrzucam dwa listki laurowe.


5. Na wierzchu układam pokrojoną w cienkie plasterki cebulę.


Zalewam 200 ml wina. Wstawiam do nagrzanego do 220 stopni C piekarnika. Zapiekam 50 minut.
Smacznego!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz