Witam,
zapraszam na doskonały dodatek do przyjęć urodzinowych dla dzieci.
Będziecie potrzebować:
- 600 g cukru pudru,
- 3 łyżeczki glukozy (koniecznie! nie da się jej niczym zastąpić),
- 3 łyżeczki żelatyny,
- 50 ml gorącej wody.
- barwniki spożywcze (pomarańczowy i czarny),
Wykonanie:
1. Do szklanki nalewam ok 50 ml gorącej wody. Do gorącej wody dodaję żelatynę i dokładnie mieszam aż się rozpuści. Następnie dodaję glukozę i też mieszam.
2. Na stolnicę wysypuję trochę cukru pudru i wlewam
powoli żelatynę. Mieszam, a jak już złapie troszkę cukru pudru to
zaczynam zagniatać. Gniotę dosypując puder.
3. Masa bez problemu wchłonie cały przygotowany cukier puder. Gotową
masę barwię barwnikiem spożywczym na pomarańczowo. Bardzo dokładnie mieszam.
4. Masę dzielę na pół i z każdej lepię główkę tygrysa. Robię też lukier do narysowania twarzy tygryskom. Do dwóch miseczek wsypuję cukier puder, do jednej dodaję czarny barwnik.
5. Pędzelkiem rysuję buzię i oczka.
6. Przesuszone tygryski wyglądają słodko.
Główki tygrysków układam na babeczkach. Smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz