Witam,
zapraszam na odrobinę francuskiej kuchni.
Będziecie potrzebować:
- opakowanie mrożonego ciasta francuskiego,
- jajka - 4 sztuki,
- dwa pomidory,
- 100 ml śmietanki 30%,
- wędzony pstrąg,
- pół pęczka szczypiorku,
- dwie kule mozzarelli (200gram),
- sól i pieprz,
- masło do formy,
- trochę mąki,
- świeża bazylia.
Wykonanie:
1. Rybę obieram ze skóry, wydłubuję wszystkie ości.
2. Dzielę na mniejsze części.
3. Pomidory obieram, usuwam pestki i kroję na małą kostkę.
4. Formę na tartę smaruję masłem.
5. Ciasto delikatnie wałkuję z obu stron na blacie posypanym mąką (rozwałkowane ciasto musi być cienkie).
Formę wykładam ciastem, które dokładnie dociskam do dna i brzegów formy. Spód ciasta nakłuwam widelcem.
6. Mozzarellę kroję w plasterki.
7. Na cieście rozkładam wędzonego pstrąga i pokrojoną mozzarellę.
8. Dodaję pokrojone w kosteczkę pomidory.
9. Wszystko posypuję szczypiorkiem i doprawiam solą i pieprzem.
10. Do miski wbijam jaja, dodaję śmietanę oraz szczyptę soli i pieprzu.
Całość mieszam w misce widelcem do uzyskania jednolitej masy.
11. Rybę z serem zalewam mieszanką jajek i śmietany.
12. Dodaję kilka porwanych listków świeżej bazylii.Wierzch wyrównuję widelcem.
13. Piekę w piekarniku nagrzanym do 180 stopni C przez około 20-25 min (aż do całkowitego ścięcia się masy z
jajek i śmietany).
Tarta jest doskonała zarówno na gorąco, jak i na zimno.
Smacznego!
Smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz