sobota, 7 września 2013

Tarta z wędzoną rybą

Witam,
zapraszam na odrobinę francuskiej kuchni.


Będziecie potrzebować:

- opakowanie mrożonego ciasta francuskiego,
- jajka - 4 sztuki,
- dwa pomidory,
- 100 ml śmietanki 30%,
- wędzony pstrąg,
- pół pęczka szczypiorku,
- dwie kule mozzarelli (200gram),
- sól i pieprz,
- masło do formy,
- trochę mąki,
- świeża bazylia.


Wykonanie:

1. Rybę obieram ze skóry, wydłubuję wszystkie ości.


2. Dzielę na mniejsze części.


3. Pomidory obieram, usuwam pestki i kroję na małą kostkę.


4. Formę na tartę smaruję masłem.


5. Ciasto delikatnie wałkuję z obu stron na blacie posypanym mąką (rozwałkowane ciasto musi być cienkie). Formę wykładam ciastem, które dokładnie dociskam do dna i brzegów formy. Spód ciasta nakłuwam widelcem.


6. Mozzarellę kroję w plasterki.


7. Na cieście rozkładam wędzonego pstrąga i pokrojoną mozzarellę.


8. Dodaję pokrojone w kosteczkę pomidory.


9. Wszystko posypuję szczypiorkiem i doprawiam solą i pieprzem.


 10. Do miski wbijam jaja, dodaję śmietanę oraz szczyptę soli i pieprzu. Całość mieszam w misce widelcem do uzyskania jednolitej masy.


11.  Rybę z serem zalewam mieszanką jajek i śmietany. 


12. Dodaję kilka porwanych listków świeżej bazylii.Wierzch wyrównuję widelcem.


13. Piekę w piekarniku nagrzanym do 180 stopni C przez około 20-25 min (aż do całkowitego ścięcia się masy z jajek i śmietany).


Tarta jest doskonała zarówno na gorąco, jak i na zimno. 
Smacznego!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz