wtorek, 17 września 2013

Bliny gryczane

Witam,
zapraszam na kuchnię rosyjską.


Będziecie potrzebować:

- niepełna szklanka mąki gryczanej,
- drożdże instant,
- dwa jajka,
- trzy łyżki masła,
- 75 ml mleka,
- sól i pieprz,
- dwie łyżki cukru,
- olej do smażenia.


Wykonanie:

1. Do miski wsypuję mąkę, drożdże i wlewam mleko.


2. Dodaję jedną łyżkę cukru, mieszam dokładnie.Odstawiam na pół godziny.


3. W tym czasie roztapiam masło.


4. Oddzielam białka od żółtek.


5. Do żółtek dodaję drugą łyżkę cukru i ucieram.


6. Białka ubijam na sztywno, dodając szczyptę soli.


7. Do żółtek dodaję stopione masło.


8. Masę żółtkową dodaję do mąki. Mieszam.


8. Dokładam pianę z białek. Mieszam.


9. Solę i pieprzę do smaku. Gotowe ciasto odstawiam jeszcze na pięć minut.


10. Placki smażę na gorącej patelni. 


Olej do smażonych placków dolewam tylko wtedy, gdy nie ma placków w tej chwili na patelni. Nie będą wtedy tak nasiąknięte tłuszczem. 
Smacznego!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz