Witam,
zapraszam na kuchnię rosyjską.
Będziecie potrzebować:
- niepełna szklanka mąki gryczanej,
- drożdże instant,
- dwa jajka,
- trzy łyżki masła,
- 75 ml mleka,
- sól i pieprz,
- dwie łyżki cukru,
- olej do smażenia.
Wykonanie:
1. Do miski wsypuję mąkę, drożdże i wlewam mleko.
2. Dodaję jedną łyżkę cukru, mieszam dokładnie.Odstawiam na pół godziny.
3. W tym czasie roztapiam masło.
4. Oddzielam białka od żółtek.
5. Do żółtek dodaję drugą łyżkę cukru i ucieram.
6. Białka ubijam na sztywno, dodając szczyptę soli.
7. Do żółtek dodaję stopione masło.
8. Masę żółtkową dodaję do mąki. Mieszam.
8. Dokładam pianę z białek. Mieszam.
9. Solę i pieprzę do smaku. Gotowe ciasto odstawiam jeszcze na pięć minut.
10. Placki smażę na gorącej patelni.
Olej do smażonych placków dolewam tylko wtedy, gdy nie ma placków w tej chwili na patelni. Nie będą wtedy tak nasiąknięte tłuszczem.
Smacznego!
Smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz