środa, 18 września 2013

Gulasz wieprzowy

Witam,
zapraszam na polski gulasz.


Będziecie potrzebować:

- 500 gram mięsa wieprzowego,
- cebula,
- sól i pieprz,
- kostka rosołowa,
- marchewka, pietruszka, por i liść od selera,
- dwie łyżki mąki.


Wykonanie:

1. Mięso kroję w kostkę. Wrzucam na rozgrzaną patelnie, pieprzę i posypuję mąką.


2. Smażę około 30 minut.

3. Dorzucam pokrojoną cebulę. 

4. Oraz drobno posiekany liść selera (razem z gałązką).

5. Dorzucam też pora pokrojonego w talarki.

6. Oraz utartą na grubych oczkach pietruszkę.

7. i marchewkę.

8. Solę dopiero teraz.

9. Zalewam 600 ml wody.


10. Dorzucam kostkę rosołową.

Gulasz gotuję jeszcze około 20 minut na wolnym ogniu, często mieszając. Będzie gotowy, gdy trochę sosu odparuje. Idealnie smakuje z plackami z batata
Smacznego!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz