Witam,
zapraszam na przepis na zwykłą-niezwykłą zupę.
Będziecie potrzebować:
- dwa skrzydła kurzę,
- warzywa do rosołu (marchewka, pietruszka, por, seler).
- kiść laurowy, ziele angielskie,
- cebula 4szt,
- łyżka masła,
- dwie łyżki mąki,
- łyżka suszonego tymianku,
- dwa ząbki czosnku,
- 250 ml białego wina.
Wykonanie:
1. Wrzucam skrzydła do zimnej wody. Gotuję 30 minut. Dosypuję sól, pieprz, dwa listki i trzy ziela. Gotuję jeszcze 3 minuty.
2. Wyjmuję skrzydła i ziela.
3. Dodaję obrane warzywa. Gotuję 20 minut.
4. Cebulę siekam.
5. Rozgrzewam masło na patelni.
6. Do rozpuszczonego masła wrzucam cebulę. Duszę na lekko rozgrzanej płycie, ale nie dopuszczam do zrumienienia!
7. Dodaję dwie łyżki mąki.
8. i łyżkę tymianku.
9. Przeciskam czosnek przez praskę.
10. Dodaję do cebuli.
11. Następnie dolewam wino, Włączam palnik jeszcze na chwilę (aż się zagotuje). Mieszam.
12. Cała patelnię przekładam do garnka z wywarem. Gotuję jeszcze powoli, aż pojawią się pierwsze bąbelki.
Zupa cebulowa najlepiej smakuje z grzankami z serem.
Smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz