piątek, 10 maja 2013

Sól czosnkowa

Witam,
zapraszam do zrobienia całkiem łatwej soli czosnkowej, która stanie się doskonałym dodatkiem do wielu dań.

Będziecie potrzebować:

- sól,
- czosnek,
- bazylię, tymianek, majeranek.


Wykonanie:

1. Obrany czosnek (u mnie 3 ząbki ale można dać nawet 7) oraz po łyżce bazylii, tymianku i majeranku wrzucam do blendera.


2. Mielę to bardzo dokładnie.


3. Dokładnie mieszam z trzema łyżkami soli kuchennej. Następnie wysypuję mieszankę na blachę na papier do pieczenia.


4. Suszę przez 30 minut w piekarniku nagrzanym do około 50 stopni C. Czasem mieszam.

Sól czosnkowa doskonale nadaje się do różnego mięs oraz do sałatek z pikantnymi dodatkami. Smacznego!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz