Witam,
zapraszam na oliwę smakową, którą robi się naprawdę łatwo.
zapraszam na oliwę smakową, którą robi się naprawdę łatwo.
Smakuje zawsze doskonale, byle przestrzegać kilku podstawowych zasad:
- wykorzystujemy oliwę dobrej jakości, koniecznie z pierwszego tłoczenia.
- butelka powinna być bezwzględnie czysta i sucha, w innym przypadku oliwa spleśnieje. Nawet kropla wody działa niekorzystnie.
Dotyczy to również dodatków (czosnek, papryczka, zioła).
- wszystkie dodatki powinny być świeże i aromatyczne. Zioła nie powinny być suszone i pod żadnym pozorem nie można stosować nadpleśniałych produktów, nawet po okrojeniu.
- jeśli zużyliśmy tyle oliwy, że dodatki nie
są już zanurzone, należy jak najszybciej uzupełnić poziom
oliwy, a następnie delikatnie wymieszać. Tą metodą można uzupełniać oliwę do trzech razy. Potem dodatki nie będą miały już wystarczająco dużo aromatu.
- są dwie opcje przechowywania oliwy smakowej:
1. W ciemności, najlepiej też w chłodzie, żeby oliwa delikatnie przenikała aromatem dodatków (ale nie w lodówce).
2. Na oknie w kuchni, aby doświetlona oliwa doskonale oddawała aromat dodatków. Jednak taką oliwę należy zużywać znacznie szybciej.
Powodzenia!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz