poniedziałek, 6 maja 2013

Oliwa smakowa - kilka praktycznych porad

Witam,
zapraszam na oliwę smakową, którą robi się naprawdę łatwo.


Moje dzieła :)

Smakuje zawsze doskonale, byle przestrzegać kilku podstawowych zasad:
- wykorzystujemy oliwę dobrej jakości, koniecznie z pierwszego tłoczenia.

- butelka powinna być bezwzględnie czysta i sucha, w innym przypadku oliwa spleśnieje. Nawet kropla wody działa niekorzystnie.
Dotyczy to również dodatków (czosnek, papryczka, zioła).

- wszystkie dodatki powinny być świeże i aromatyczne. Zioła nie powinny być suszone i pod żadnym pozorem nie można stosować nadpleśniałych produktów, nawet po okrojeniu.

- jeśli zużyliśmy tyle oliwy, że dodatki nie są już zanurzone, należy jak najszybciej uzupełnić poziom oliwy, a następnie delikatnie wymieszać. Tą metodą można uzupełniać oliwę do trzech razy. Potem dodatki nie będą miały już wystarczająco dużo aromatu.

- są dwie opcje przechowywania oliwy smakowej:

1. W ciemności, najlepiej też w chłodzie, żeby oliwa delikatnie przenikała aromatem dodatków (ale nie w lodówce).

2. Na oknie w kuchni, aby doświetlona oliwa doskonale oddawała aromat dodatków. Jednak taką oliwę należy zużywać znacznie szybciej.

Powodzenia!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz